logo

"Ma pregatesc pentru viitor. Invat, exersez, muncesc !"

CURS DE CALIFICARE NIVEL 1


MACELAR



slider 1 Contextul ocupatiei MACELAR se referă la:

Activităţile de preluare şi pregătire a animalelor pentru sacrificare, suprimare a vieţii animalelor, prelucrare iniţială şi finală a carcaselor de carne, ambalare, etichetare transport şi depozitare a produselor şi valorificare componente provenite de la ungulate domestice (animale din speciile bovină, porcină, ovină şi caprină, cabaline), păsări de curte, lagomorfe (iepuri), vânat salbatic, a căror carne este destinată consumului uman;
Lucratorii in prelucrarea pestelui transeaza pestele, il curata de intestine, il pregatesc pentru vanzare sau il conserva prin sarare, uscare, frig sau fum;
Conform nivelului 2 de responsabilitate, măcelarul realizează corect operaţiile, prin cunoaşterea şi respectarea metodelor şi procedurilor de lucru, anatomiei şi fiziologiei animalelor, normelor de protecţie şi bunăstarea animalelor, tehnologiei, destinaţiei cărnurilor, organelor şi subproduselor ce rezultă din tăiere, etc.;
Însuşirea competenţelor necesare ocupaţiilor din industria alimentară, au ca rezultat aplicarea eficientă şi responsabilă a normelor de securitate şi sănătate în muncă şi protecţia mediului, pentru desfăşurarea activităţilor în condiţii de securitate maximă, precum şi realizarea la termen a lucrărilor repartizate prin organizarea corectă a activităţilor proprii.
Igiena şi siguranţa alimentară au o importanţă deosebită în activitatea măcelarului, o atenţie permanentă acordându-se igienei produselor, a locului de muncă, igienei individuale şi a echipamentului de lucru, pe toată durata şi în toate etapele procesului tehnologic în vederea realizării produselor sigure şi de bună calitate.

Obiective:

Dobandirea unor noi competente profesionale de catre persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, a salariatilor agentilor economici cat si a persoanelor interesate, in vederea exercitarii unei activitati profesionale sau schimbarea meseriei, prin frecventarea si absolvirea unui curs de calificare sau recalificare, perfectionare.

Beneficii:
  • Deprinderea tuturor cunostiintelor necesare profesarii acestei meserii;
  • Lucrul efectiv intr-o unitate de profil si invatarea particularitatilor meseriei;
  • Tot mai multe firme private solicita personal calificat;
  • Obtinerea unei diplome de calificare, recunoscuta la nivel national si international.
  • Cursul cuprinde 360 ore, din care 120 ore pregatire teoretica si 240 ore pregatire practica si se desfasoara la AVICOD SA Codlea.
Descrierea cursului:
  • Comunicarea la locul de muncă;
  • Desfăşurarea muncii în echipă;
  • Aplicarea NPM şi NPSI;
  • Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare;
  • Prevenirea poluării mediului;
  • Asigurarea tehnico - materială pentru desfăşurarea activităţii;
  • Întocmirea documentelor de evidenţă primară;
  • Pregătirea animalelor pentru tăiere;
  • Pregătirea cărnii şi subproduselor de abator în vederea livrării;
  • Preluarea animalelor pentru tăiere;
  • Prelucrarea finală a carcaselor de carne;
  • Programarea tăierilor zilnice;
  • Tăierea animalelor - prelucrarea iniţială;
  • Valorificarea altor componente rezultate din tăiere.